TEKNOLOJİ DEVLERİ BİLİŞİM VADİSİ’NDE BULUŞACAK

Eylül 7, 2014  

Bilişim Haber son

“Türkiye’nin ilk Bilişim Vadisi; Samsung, Sıemens ve Oracle gibi teknoloji devlerinin buluşma noktası olacak”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalaması noktasında Bilişim Vadisi’nin çok ciddi etki sağlayacağını belirterek, “Türkiye’nin ilk Bilişim Vadisi; Samsung, Sıemens ve Oracle gibi teknoloji devlerinin buluşma noktası olacak” dedi.

Bakan Işık, yaptığı açıklamada, Türkiye’yi inovasyon alanında bir üst lige taşıyacak 3 milyon metrekarelik alana kurulan Bilişim Vadisi’nin, ülkedeki ve dünyadaki tüm çıpa firmaları bünyesine katmayı hedeflediğini söyledi.

Bilişim Vadisi’nin 2023 hedeflerinin yakalanması için ciddi etki sağlayacağına işaret eden Işık, “Kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara, ihracatı 500 bin dolara çıkarabilmemiz için kiloda hafif, pahada ağır teknolojik ürünler üretip, satabilmemiz gerekiyor. Bunun yolu da Ar-Ge’den, yani Bilişim Vadisi’nden geçiyor” diye konuştu.

Bankalar da Bilişim Vadisi’ne talip

Samsung, IBM, Sıemens, Oracle, Turkcell, Arçelik, Akbank, Abank ve Netaş gibi teknoloji devlerinin Bilişim Vadisi’nde yer alması için görüşmeler gerçekleştirdiğini bildiren Işık, Oracle firmasıyla Bilişim Vadisi’nin kuluçka merkezinde yer alması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı. Diğer firmalarla da görüşmelerin sürdüğünü ve olumlu geçtiğini dile getiren Işık, yakın zamanda da Hewlett-Packard, Vakıfbank, Garanti Bankası, Kuveyt Türk, Halkbank ve Doğa Koleji ile Bilişim Vadisi’nde yer almaları hususunda toplantı yapılmasının planlandığını ifade etti. Bilişim Vadisi tamamlandığında toplam 150 bin bilim insanına istihdam yaratılacağının altını çizen Işık, diğer firmalara ilişkin şu bilgiyi verdi:

“Türkiye’nin ilk Bilişim Vadisi; Samsung, Sıemens ve Oracle gibi teknoloji devlerinin buluşma noktası olacak. Bunların yanında yüksek güvenlikli Türkiye’nin ilk ağ anahtarı Ar-Ge ve üretim faaliyetlerini Bilişim Vadisi bünyesinde yapmak isteyen PoligonTR firması faaliyetleri için 400 metrekare ofis alanı talep etti. Robot teknolojileri alanında hizmet veren Altınay Robotik de Bilişim Vadisi’nde 3 bin metrekarelik alan üzerinde Ar-Ge binası yapmak için başvurusu tamamladı. Lojistik yazılımı alanında çalışan Skyblue firması da bölgede faaliyet göstermek için gerekli başvuruları yaptı.”

“Sanayinin ihtiyacı karşılanacak”

Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BİLGEM) önderliğinde, Bilişim Vadisi bünyesinde Türkiye’de ilk defa prototip ve test merkezi kurulması çalışmalarına başlandığını anlattı.

Ulusal ve uluslararası arenada tüm firmaların faydalanabileceği teknoloji laboratuvarının yakında faaliyete geçeceğine dikkati çeken Işık, sanayiye yönelik araştırma ve üretim yapacak merkezlerin sanayinin ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.

10 bin metrekareye kuluçka merkezi

Işık, Bilişim Vadisi içinde 10 bin metrekare alana Türkiye’nin en büyük ve uçtan uca entegre ilk kuluçka merkezinin kurulacağını belirtti.

Kuluçka merkezinde Türkiye’de ilk defa firmalarla birlikte 2 bin metrekarelik alanda Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) ve bin metrekarelik alanda da ön kuluçka alanı bulunacağına değinen Işık, “Bilişim Vadisi’nde, firmalarla birlikte kuluçka programı hazırlayacakları bir alanda bulunacak. Yeni inkübasyon sistemiyle firmaların Bilişim Vadisi bünyesinde kendi kuluçka programlarını başlatmalarını ve çığır açacak fikirlere ulaşmalarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Bin metrekarelik alana da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle TEKMER kurarak girişimcilere kuluçka desteğinin sağlanmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“İlklerin vadisi olacak”

Bilişim Vadisi’nin, Türkiye’nin ve dünyanın teknoloji ve eğitim üssü olmasını istediklerinin altını çizen Işık, alanında uzman uluslararası üniversite ve sanayicilerin işbirliğinde tematik inovasyon merkezlerinin kurulmasının planlandığını söyledi.

Türkiye’de ilk defa Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İngiltere’de bulunan Warwick Üniversitesi Teknoparkı’nın ortaklaşa tematik inovasyon merkezi kuracağını açıklayan Işık, şöyle devam etti:

“Bu konuyla ilgili İngiltere’ye ziyaretimiz olacak, oradaki inovasyon merkezlerini gezeceğiz ve değerlendirmelerimiz sonucunda birini seçeceğiz. Araştırmaların yapılacağı tematik inovasyon merkezi, yaklaşık 10 bin metrekarelik alana kurulacak.

Koç ve Sabancı üniversiteleriyle başlatılan ‘üniversitelerin bilişim vadisi yapısına entegrasyonu’ çalışması kapsamında yapılan görüşmeler neticesinde akademi ile Bilişim Vadisi’ni bir eğitim ve teknoloji üssü haline getirecek ‘çok üniversiteli ortak araştırma projesi’ odaklı işbirlikleri geliştirilecek. Bilişim Vadisi, adeta Türkiye’de ilklerin vadisi olacak.”